Atunci când numărul kilogramelor se acumulează şi încep să ne facă probleme, ne îndreptăm atenţia spre alimentaţie, ce număr de calorii nu trebuie să depăşim zilnic şi de câtă mişcare este nevoie pentru a slăbi.
Nutriţioniştii ne aduc la cunoştinţă faptul că, arderea zilnică a caloriilor depinde de mulţi factori şi nu e valabilă pentru toată lumea. Aceşti factori constau în vârstă, sex, înălţime, constituţia fizică, greutatea pe care o avem, geneticul şi stilul de viaţă cu tot ce înseamnă el – alimentaţie, odihnă, stres, viaţă activă sau sedentară.
Dacă nu vă încântă să faceţi mişcare intensă, sau pur şi simplu nu aveţi timp, să ştiţi că activităţile noastre zilnice ne ajută să scăpăm de un număr considerabil de kilograme după cum urmează:
◦ Somnul: 432 calorii în 6 ore;
◦ Lucrul la birou: 720 calorii în 8 ore;
◦ Condusul maşinii: 120 calorii în 1 oră;
◦ Prepararea mâncării: 150 calorii în 1 ora;
◦ Mâncatul stând jos: 90 calorii în 1 oră;
◦ Duşul în baie: 60 calorii în 30 de minute;
◦ Curăţenie în casă: 90 calorii în 30 de minute;
◦ Cumparături la supermarket: 69 calorii în 30 de minute;
◦ Plimbare, eventual cu căţelul: 90 calorii în 30 de minute;
◦ Alergare – 10 km/h: 300 calorii în 30 de minute;
◦ Îmbrăcare/dezbrăcare: 60 calorii în 30 de minute;
◦ Privitul la televizor: 120 calorii în 2 ore.
Adunate, activităţile enumerate mai sus însemnă un total de aproximativ 2.300 calorii consumate într-o zi. Numărul de calorii arse pentru fiecare activitate în parte este orientativ, desigur, dar nu diferă foarte mult, în funcţie de greutate, vârstă şi înălţime.
Aceste calcule sunt destul de greu de realizat, dar nu imposibil. În funcţie de ele, ne putem stabili un stil de viaţă mai sănătos atât ca alimentaţie cât şi ca somn şi mişcare.
Indicat este să realizaţi tot felul de activităţi prin casă sau prin aer liber şi veţi vedea cât de repede se ard caloriile, fără a merge neapărat la sală.