Ciorba rădăuţeană este unul dintre cele mai iubite preparate de către români. Aceasta a fost realizată ca reţetă în anul 1979, în Rădăuţi, de către gastronomul Cornelia Dumitrescu. Ideea acestui preparat a apărut ca o alternativă a ciorbei de burtă, dar care să fie mai uşoară pentru consumator.
Delicioasa ciorbă a ajuns să fie cunoscută şi în alte colţuri ale lumii, graţie turiştilor care o descoperă acum peste tot în România.
Iată ce trebuie să conţină şi cum se prepară vestita ciorbă rădăuţeană:
Ingrediente:
◦ 4-5 piepţi de pui cu tot cu os şi piele – să rămână cca 450-500 g carne (dacă folosiţi carne de găină, înlăturaţi pielea, deoarece găina în sine are o carne mai grasă decât puiul, iar pielea ar aduce un aport prea mare de grăsimi);
◦ 1 pastrarnac mediu;
◦ 3 morcovi mari;
◦ ţelina (cam cât o piersică medie);
◦ 2-3 ardei graşi medii (dacă se poate, să fie din soiul mai dulceag);
◦ 3-4 ouă;
◦ o ceapă mare;
◦ un pahar mare cu smântână grasă (20%);
◦ o lingură de oţet (sau după gust);
◦ 3-4 căţei de usturoi (după gust – se poate omite, dacă nu vă place);
◦ o mână de pătrunjel, care se toacă în bucăţi mai mari;
◦ sare, piper boabe;
◦ ardei iute (pentru servit).
Dacă doriţi, puteţi înlocui carnea de pui cu cea de curcan – conform reţetei iniţiale.
Mod de preparare:
Ceapa curăţată (dar întreagă) se pune într-o cratiţă mare, alături de 5 litri de apa, carne, sare (după gust)şi legumele tăiate în bucăţi potrivite – în afară de usturoi.
Dacă doriţi ca ciorba să aibă o culoare galbenă, căliţi morcovii într-o crăticioară, în ulei, şi adăugaţi-i în ciorbă spre sfârşit, alături de uleiul în care au fost căliţi. Dacă preferaţi ca ciorba să fie mai deschisă la culoare, lasaţi morcovii la fiert, fără a-i căli sau a mai adăuga ulei.
Se adună treptat spuma dată de carne şi se înlătură. Când legumele s-au înmuiat cât de cât, adăugaţi boabele de piper (cca 2 linguriţe la 5 litri de apă).
Carnea se scoate şi se feliază fâşii subţiri şi se pune înapoi în apă. Se pune la loc pe foc şi se dă într-un clocot, apoi se stinge focul.
Usturoiul se pisează ca pentru mujdei. Ouăle se bat bine cu smântână şi se adaugă usturoiul pisat. Compoziţia se înglobează apoi în apa clocotită şi se amestecă sănătos.
Apoi, se adaugă oţetul (daca se doreşte) şi patrunjelul.
Ciorba se serveşte cât mai caldă, alături de ardei iuţi şi multă voie bună.